Halvblod

Aveline Johansson, 22 år, lever med ett hjärta skört som glas. Det stillasittande livet har gjort henne till en enstöring som umgås mer med rollkaraktärerna i sina böcker än med verkliga vänner. Men efter att ha råkat höra ett samtal mellan sina föräldrar, ett samtal hon vet att hon aldrig borde hört, förändras hela livet. Plötsligt befinner hon sig på flykt med den enda personen som vet vem och vad hon egentligen är. Men kan hon lita på Billy? Eller är hon i större fara med än utan honom?

”Halvblod” är den första delen i en modern vampyrtrilogi, som tar med dig på en hisnande resa mellan gott och ont. Men vad är egentligen vad?

Besök också den officiella hemsidan.

104 kommentarer till Halvblod

 1. Ping: Mycket läsa blire… « Mies liv

 2. Linda skriver:

  Hej, jag är helt fast i halvblods boken nu. Den är så otroligt bra, när kommer nästa bok ut? :)

 3. Linda skriver:

  Hej igen. Okej, ser fram emot att läsa den, det är inte ofta jag hittar böcker som jag verkligen tycker om. Du är en otroligt duktig författare. Lycka till med böckerna! :)

 4. Elin skriver:

  Hej Sofie!
  Helt otroligt bra bok du har skrivit. Sträckläste boken, trots att jag hade en tenta att plugga till men jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Längtar till de kommande böckerna, känns som en saknad.. Men jag är jättenyfiken på vad du läser för böcker, dina bokförslag. Lycka till i fortsättningen!
  Kraam Elin

 5. Sandra skriver:

  Älskade din bok Halvblod, läste ut den på två dagar och då var jag tvungen att slita mig till förmån för jobb.
  Vill inte sakna karaktärerna jag blev så kär i för länge så ut med nästa fort! :)
  Jätte bra bok verkligen, får mig motiverad till att försöka fortsätta med mina som ligger halvklara och skräpar :P
  Ha en jättebra jul och skriv på!

 6. maria hillermyr skriver:

  Hej!! måste bara säga att den är jätte jätte bra!! längtar tills dom andra kommer ut känns lite tomt nu när jag har läst ut den :) lycka till

 7. Lisa L skriver:

  Hej, jag har börjat läsa boken och jag är helt fast! den är så bra!! Kommer den komma ut som ljudbok?? Skulle verkligen vara super bra då jag har dyslexi..

 8. Sandra skriver:

  Hej igen :) Jag lyssnade på låten, har alltid varit lite ”allergisk” mot musik med blåsinstrument i men jag förstår vad du menar :P Jag läste igenom min text från något år tillbaka som ligger oavslutad och hittade ett par likheter med din bok men jag sitter så fast i den. Du har inte något bra tips? Jag har liksom början klar, huvudkaraktärerna, hur de ska mötas och hur det ska utvecklas mellan dem men sen är det stopp. Allt det spännande som ska hända runt om blir bara halvdant och framkrystat liksom :S Har inte direkt någon som skulle vara särskilt intresserad av att läsa igenom det heller för att ge lite färska ideér :) Skulle uppskatta lite tips från någon som verkligen har lyckats :)

  • Jag tycker att du ska skriva även om det känns framkrystat. har du bara boken klar kan du gå tillbaka och ändra sedan. Jag har redigerat Halvblod säkert en 15-16 gånger vid det här laget! Tänk också på hur viktigt det är att läsa för att kunna skriva bra! Läs författare du inspireras av, som skriver bra dialoger eller möten, actionscener eller det du känner att du saknar i din bok. Lycka till!

 9. Sandra skriver:

  Tack för tipsen, jag får skriva på. Blir så rörigt när jag ändrar mig hela tiden om själva storyn bara :) Skulle vara kul å veta hur din bok såg ut orginal då :P Lycka till med dina framtida böcker och så lär jag höra av mig igen när jag läst nästa bok i halvblodstrilogin :) God Jul på dig.

  • usch fy, du vill inte veta hur den såg ut innan =) men den har ju bara blivit bättre, tack och lov! sen kan man ju redigera i en evighet om man så vill, jag vågar inte ens titta i boken nu när den är tryckt för jag vet att jag kommer hitta saker som jag vill redigera om!

   • Sandra skriver:

    Jodå det skulle ju vara jättekul att se förloppet…hur den har ändrats. Sen får man ju se lite hur du tänker när du skriver med :-)

 10. Mia Gustafsson skriver:

  Det förstod jag första gången jag läste baksidan på boken att den inte var riktat till dem utan till ”unga vuxna”
  Tycker det är bra att det finns några författare som är lite yngre också :)
  Kram

 11. Unni skriver:

  Tyckte Halvblod var otroligt bra, sträckläste den på ett par dar.. känns tomt nu haha Hoppas andra delen släpps snart =O)

 12. Emma skriver:

  Hej Sofie!
  Boken ”Halvblod” ligger nu i mitt knä…. Jag skriver nu precis efter att jag läst epilogen och kan inte fatta hur den sluta?!?
  Hur kunde du? Jag är fast, och vill ha mer!!
  Olagligt hur man kan fastna i en bok som den här och det är tack vare dig! Tack Sofie! Hatar dig, Nej jag menar såklart att jag ÄLSKAR dig!!
  Hela storyn är så fin!!!
  När kommer mer? Vill ha mer? Nästa bok, komsi komsi!!!

  • Ja, det var lite taskigt av mig eller hur? ;) Nästa bok kommer första advent i år!

   • Emma skriver:

    Säger du att jag ska vänta ett helt år på nästa bok!?!? Det där var taskigt av dig!!! :o
    men bara för att jag är så nyfiken av mig, varför tar det ett helt år tills den andra kommer? det är bara taskigt av dig ;) haha!
    Längtar!!

   • Emma skriver:

    Det där var taskigt av dig!!! :o
    men bara för att jag är så nyfiken av mig, varför tar det ett helt år tills den andra kommer? det är bara taskigt av dig ;) haha!
    Längtar!!

   • Det är förlaget som bestämmer det. Först kommer den riktiga, sedan kommer pocketen, sedan del två och sen pocketen på den osv. För att fokusera och hålla liv i en bok i taget och samtidigt skapa efterfrågan på de andra kan jag tänka mig är anledningen.

 13. Sandra skriver:

  Hej igen.
  Efter att ha läst halvblod tre gånger nu beställde jag din första bok Vatten och salt att roa mig med till i advent när den andra delen skulle komma. Efter att ha väntat med spänning på den hela förra veckan fick jag veta att den var slut hos leverantören, har köpt från ett annat ställe och hoppas den kommer på måndag. Kan inte bärga mig :-) Hoppas den är lika fängslande.

 14. sannestenander skriver:

  Hej!

  Jag bara älskar din bok Halvblod, visst jag har ca 100 sidor kvar i den men jag älskar verkligen fantasy böcker helst vampyrer och sådant. Synd att man måste vänta ett år på nästa bok :( Fast det blir nog att jag läser om boken innan nästa bok kommer :) Jag är en tjej som har läst väldigt många böcker och dom som känner mig vet att jag är väldigt kräsen när det gäller böcker. Men du fångade mig :) För jag är inte mycket för bara kärleks böcker utan det måste vara något onaturligt för att jag ska tycka boken är bra.

  Får jag fråga varför du valde just Johansson som Avelines efternamn? Är det för att du heter det själv?

  Kan ju berätta också att i början av boken fick jag upp en bild av Aveline som dig eftersom hon drömde och skrev böcker…

  Hoppas du skriver fler böcker än bara dom här 3 :)

  /Sanne

  • Hej! Bra betyg från en kräsen tjej!

   Namnet till Aveline tog en sån jäklarns tid att komma på, jag ändrade flera gånger under processen innan jag till slut hittade rätt. Till en början utspelade sig storyn i England, så då hade hon ett mer engelskklingande efternamn (minns dock inte vad nu). Sedan när jag skulle ändra till ett svenskt efternamn fick jag samma problem med namnval igen, och då tog jag helt enkelt bara Johansson, dels för att jag heter det själv och dels för att det är Sveriges vanligaste efternamn.

   Sen är Aveline sjukt lik mig i sättet hon tänker, men det är en helt annan femma =)

   • sannestenander skriver:

    Hej igen!

    Ja det är inte lätt att komma på namn :( Jag har försökt mig på att skriva lite ”sagor” när jag var mindre och hade jämt svårt med namnen :P Men men så är det.

    Det är kul att du ta dig tid att själv svara på kommentarerna du får. Tycker det är ett stort plus!

    Läste ut boken nu i veckan och har försökt smälta den men det är inte lätt eftersom den var så himla bra plus att jag stor grät i slutet. Nu väntar jag bara på nästa bok!

    Ha en trevlig helg!

    /Sanne

 15. Dona skriver:

  Hej Sofie.. Vill börja med o säga att jag ääälskade halvblod… Kan inte vänta tills andra delen kommer ut! Undrade om du kanske kan ge oss ett smakprov på den:-)

 16. Emma skriver:

  Så himla bra bok! Älskade den verkligen! Läste ut den igår på morgonen och känner mig nu nästan lite tom som jag alltid gör efter en bra bok. Jag saknar karaktärerna! Längtar verkligen efter fortsättningen, hur ska man stå ut så länge!

 17. Kate skriver:

  Hej!
  Jag älskar verkligen din bok. Har läst om den o lär göra det igen. Men längtar verkligen till december. Du är en jättebra författare. Ha det bra. Mvh kate

 18. Sofie skriver:

  Är snart klar med boken, den är verkligen as bra! Älskar att den är så tjock och ibörjan kändes det som att den skulle hålla en halv evighet, men nu när den nästan är slut..ja.. Längar till nästa bok!

 19. BloodyRose skriver:

  Längtar till nästa bok! Kommer att direkt begära inköpet av boken till biblioteket när din bok kommer ut! :D

 20. Sarah skriver:

  Har precis lagt ifrån mig Halvblod, efter att ha läst den slaviskt hela dagen. Helt fantastisk är den! Kunde inte hålla tillbaka ett par tårar när jag läste epilogen (så sorglig!) och det är nog det bästa betyget jag kan ge, då det inte är många böcker om lockar fram den sortens reaktion från mig. Längtar verkligen efter nästa bok! :)

 21. Jenny skriver:

  ÄLSKAR den den är såååå bra!! När kommer nästa???

  • Hej Jenny! Nästa del kommer den första advent i år. Till och med jag är otålig som bara den!/sofie

   • Jenny skriver:

    Hej, jag ville bara komma med lite komplimanger. Jag läste boken direkt när den kom ut, men nu har jag läst om den igen för att få en liten uppdatering av handlingen. Jag kan säga att den var verkligen värd att läsa igen. Kan inte vänta tills vingar av glas kommer ut. Du är min absolut favorit författare, och halvblod är den bästa boken jag någonsin läst :)

   • Nämen, gud vad glad jag blev av ditt meddelande! Sorry att det tagit så lång tid för mig att svara, men jag har sällan haft tid att sitta vid datorn nu och fingrarna har inte riktigt pallat med att skriva några längre svar via mobilen. Vad roligt att du tyckte så mycket om Halvblod. Hoppas att du blir minst lika förtjust i Vingar av glas!

 22. Ping: Old School vs New Shool – 1 | kompetent.nu

 23. Ebba skriver:

  Gud vad jag älskar den här boken!! Jag har läst den 3 gånger och jag börjar gråta varje gång. Jag längtar så mycket tills den nästa boken kommer, boken var överraskande och man trodde inte att den skulle sluta som den gjorde därför har jag svårt att föreställa mej vad som ska hända i nästa bok (det brukar jag kunna göra och det är roligt att inte kunna göra det, då blir det mer spännande). Du är en väldigt begåvad författare!!

 24. Sara skriver:

  Jag läste ut Halv för några dagar sen, jag har haft den sen jul men hade liksom glömt av den med resten av mina böcker, nu när jag har läst ut känns det helt tomt , jag är liksom deppig hahah :(
  Känns nästan som att man blir förälskad i Billy hahaha , Boken är onaturligt bra!
  Kommer nästa bok ut i November eller tidigare?
  Mejla mig gärna , smulansara2011@hotmail.com
  Helt ärligt skulle jag kunna dö för att få leva det liv hon lever, att få henne!
  Du är bäst, hoppas du vet det !
  Kram Sara <3

 25. Josefin skriver:

  Jättebra bok! Säger som alla andra, kan inte vänta tills nästa kommer ut! Hur länge kommer jag att få vänta på trean??

 26. Liza skriver:

  Hej! Halvblod är helt underbar :) Undrar om du funderat på att låta Halvblod bli film? Den skulle bli fantastisk på vita duken.
  Hälsning
  Liza

 27. Matilda skriver:

  Läste ut Halvblod igår, efter att min kompis tyckte att jag skulle läsa den för några månader sedan, men jag orkade inte leta upp den… nu är jag nästan lite sur på min kompis för att hon rekomenderde den då jag blev helt fast i den! saknar den redan och funderar på att läsa den igen, även om jag inte brukar läsa om böker ;) men jaja, det är ju inte så lång tid kvar tills nästa bok kommer! funderar på att beställa den så att jag får den snart eftersom att det är kö på biblioteket, men förhoppningsvis beställer dom in flera exemplar :D

  Har en fråga, har du kommit på något namn till den tredje boken?

  • Gud, vad roligt att du tyckte så mycket om den! Och nu är det ju faktiskt inte alls lång tid kvar tills nästa kommer!

   Den tredje boken ska heta ”Leva älska brinna dö”. Är väldigt nöjd med det namnet faktiskt =)
   kramar sofie

 28. Emma skriver:

  Ville bara säga att jag verkligen älskar din bok ”Halvblod”, säger lite nördigt att jag har läst ut boken tre gånger redan, och jag väntar med spänning att ”vingar av glas” snart ska slimpa ner i postlådan! Längar så! Har beställt din första bok och jag vet att den kommer vara lika bra som halvblod! Jag hoppas du kommer fortsätta att skriva böcker. Kommer köpa varenda en! OJ läser att det kommer en tredje bok!!! WOW! Thank god!

 29. Moa skriver:

  Hej! Jag älskar dina böcker (alla tre) och kan inte vänta till nästa del i din trilogi. Vad heter den? Jag älskar ditt sätt att skriva om aveline och hur hon dras mellan sina känslor för Billy och hennes löften till Alexander.

  • Alltid kul att ”möta” nån som läst alla mina tre böcker! Tack för dina fina ord :D
   Tredje delen heter ”Leva älska brinna dö” och kommer vintern 2013! Kram Sofie

   • Moa skriver:

    Jag älskar sättet du skriver dina böcker och hur du får med både den goda och onda sidan i personer och hur Aveline kan komma över den onda med hjälp av sin kärlek. Jag har precis läst klart böckerna igen och jag måste säga att du har ett väldigt bra sätt att få folk att ge sympati till även de minst förtjänade personer. Jag kan inte vänta tills du släpper ut den sista boken i trilogin. Jag hoppas att du alltid kommer att ha kvar din fantastiska fantasi, för i så fall kan jag lova att jag kommer att läsa varenda bok du skriver. Hittills är dina böcker mina favoriter och jag har läst många. lycka till med skrivandet hälsningar Moa :)

   • Åh, tack för dina fina ord! Känns verkligen superkul att du tycker om mina böcker och att du tog dig tid att skriva till mig.
    Jag har fantasi i överflöd och kommer på nya böcker hela tiden, så att jag skulle sluta skriva kommer nog aldrig att hända! =D

 30. Elsaida skriver:

  Hejsan! Jag har precis läst ett kapitel och hittills är den oehört bra! Jag undrar bara en sak, hur ser aveline ut? Hårfärg och ögonfärg? Lite beskrivning om hennes utseende?:D tacksam för svar! Fortsätt så, otroligt bra!

  • Hej! En beskrivning av hennes utseende dyker upp tidigt i boken, redan när hon sitter vid köksbordet med sin mamma. har för mig att det är i andra kapitlet. Men annars så är hon blek med gröna ögon och nästan svart hår. Väldigt vacker. Som en blandning mellan Tyra Sjöstedt, Jazzmine Berger och Alicia Wikander typ. =)

 31. Karin skriver:

  Älskar verkligen Halvblod-trilogin! Läste ut boken Halvblod på mindre än en vecka och älskar den verkligen! Är inte den som läser och ganska skeptiskt mot dom flesta böckerna och när jag läste denna så blev jag helt här c; Just nu läser jag Vingar av Glas och har bara ett kapitel kvar… Vill läsa det, men ändå inte Vill ha kvar boken så länge, men aa… Ska nog ändå läsa ut den i kväll så jag kan andas ut och vänta otåligt på den tredje delen!
  Avgudar dig från top till tå och Hoppas på att jag får träffa dig någon dag så jag kan få se dig i egen hög person!
  Fortsätt med ditt skrivande så ”ses” vi i din nästa bok. Haha… Eller vad man nu ska säga cx
  Tack och Hej. :)

  • Åh tack, vet knappt vad jag ska skriva =) Verkligen kul att du tycker så mycket om den! Och du, läs det sista kapitlet snart så att du blir ännu mer sugen på att få veta vad som händer i tredje delen ;)

   Kanske ses vi på någon signering framöver! kramar sofie

 32. Filippa skriver:

  Verkligen en väldigt spännande bok! Men, jag störde mig tyvärr på en del saker. Till exempel i början på flygplatsen. Billy kastar Avelines kofta i en papperskorg, men ett par sidor senare viker han ihop hennes kofta som en kudde åt henne. Dessutom var det grammatiken verkligen inte bra. Jag vet inte om det beror på att jag läste böckerna i e-boksformat, eller om det är likadant i de inbundna böckerna också. I så fall borde ni anlita en bättre korrekturläsare.
  Men annars är det en verkligt spännande story! Och jag väntar med spänning på den sista delen.

  • Sch!Du är den andra personen som har märkt det ;) Hon kanske hade dubbla lager kläder eller nåt … =)
   Vi har uppmärksammat att korrekturläsningen i första boken inte var så bra, så i den efterföljande boken hade vi två olika så där hoppas jag att det var bättre. Sista delen kommer nu i november, så jag ska snart börja redigera den! mvh/Sofie

 33. Elin skriver:

  Hej!
  Jag har snart läst ut ”Halvblod” och förvånades av att det fanns sådana skickliga svenska författare – jag har väl blivit van vid att amerikanerna ska stå för romanerna om vampyrer. Förutom att själva storyn är något intresseväckande och utmärkande i sig fascinerades jag av hur detaljrikt du skriver. När jag själv är inom skrivbranschen undrar jag om du har något tips på hur man skriver just detaljerat utan att göra texterna tråkiga, rent av jobbiga att läsa?

  Tack för en storslagen bok.

  • Hej Elin!
   Jag har lite problem med det, att jag broderar ut och skriver alldeles för mycket, men det tar jag tag i sedan när jag redigerar. Då överväger jag om alla meningar och beskrivningar verkligen behövs och så läser jag högt för mig själv för att komma fram till det jag tycker låter bra. Och så har jag även ett par fenomenala testläsare som ärligt kan säga var och när det blir för segt och utdraget. De är guld värda!

 34. Linnéa skriver:

  Hejsan, Jag har läst både Halvblo och Vingar av glas och undrar när/om det kommer ut en sista del?! Har nämligen väntat till döds..😄….

 35. Michaela skriver:

  Hej Sofie,
  Otrooligt bra bok, Halvblod. Fast som jag var läste jag i ett streck. Igår kväll läste jag sista meningen och suget efter att gå direkt till bibblan för den andra delen tog nästan knäcken på mig! Det värsta var att den redan var utlånad… Det finns nog ingen återvändo att köpa dom alla! :D Måste ge beröm för ditt skrivande, du är en bra författare!

  • Stackars dig som inte fick sova, fast det gläder mig ändå ;-) hoppas att du fick tag i boken och inte behövde vänta alltför länge på fortsättningen!

  • hej Michaela! förlåt mitt sena svar, hittade precis en massa kommentarer som inväntade granskning och det hade jag helt missat. de flesta kommentarer brukar godkännas automatiskt nämligen. ledsen för det! Vad roligt att du gillar mina böcker! Kanske har du till och med hunnit läsa den sista nu? kramar Sofie

 36. Ping: Mörkersdottir förlag växer och söker nya manus | Amy Lagerman

 37. Caroline skriver:

  Har läst många bra recensioner om böckerna!
  Laddat ner den som e book och nu sätter jag igång!
  Har en känsla av att jag kommer älska böckerna.
  Nu ger jag mig in!
  Syns snart!!

 38. Jasmine skriver:

  Hej!
  Jag har läst och älskat din halvblodstriologi och funderar på om du själv någonsin saknar dina karaktärer så mycket att du läser dina egna böcker, heller håller du dig strikt till andra författares?
  Ha det bra! :)
  /Jasmine

  • Jag tar upp dokumentet och läser lite i ibland, men framför allt så lever de i mitt huvud. Jag har vissa scener jag tänker väldigt mycket på ibland, så där så att det värker i hjärtat lite. Och nu när jag planerar för en fjärde bok så kommer det nya scener hela tiden =)

 39. Siv hellberg skriver:

  Älskar verkligen halvblod-trilogin och har väntat med spänning på att du ska komma ut med en fjärde där man får veta hur det går. Så förlåt nig för att jag blev besviken när vatten o salt kon och den hade ingen anknytning som helst med dom andra böckerna. Har du inga planer på att låta oss veta hur det slutar?

 40. lia194 skriver:

  Hej! Jag har nyligen läst hela halvblod-trilogin och tycker att den är helt underbar! Efter att ha läst hela första boken kände jag att jag måste läsa de andra två också. Det som var bäst var att de två senaste böckerna var ännu bättre än den första! Jag har nyss startat en blogg där jag valt att recensera halvblod och kommer recensera vingar av glas samt leva, älska, brinna, dö som du kan kolla på om du vill (levaidag.wordpress.se). Om du fortsätter skriva såhär bra vet jag en som kommer köpa alla dina framtida böcker :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s