Frågor från bokcirkeln

7Even Books har haft en läsecirkel runt Halvblod. Läsarna fick sedan ställa frågor till mig, och jag tänkte dela med mig av mina svar även till er!
Vilken är din favoritscen ur Halvblod?
Jag gillar verkligen scenen hos familjen Gilbertsson, när Billy inser vad han har gjort mot Aveline.

Vad var roligast respektive jobbigast att skriva?
Roligast är alla dialoger mellan Billy och Aveline, jobbigast är att skriva början, den har jag nog skrivit om tusen gånger.

Vad står V´s namn för?
Det avslöjas i nästa bok!

Gillar verkligen namnet Aveline. Varför blev det till slut det namnet och hur kom du på det?
Åh gud, vad jag hade problem med att komma på hennes namn! Jag ville att det skulle vara speciellt, ovanligt, men inte konstigt. Från första början utspelade sig Halvblod i England, så hon har hetat allt från Brianna, Amy, Diana Rose … Aveline blev det för att jag såg det namnet när jag hängde familjelivs forum för en massa år sedan, och då var det en tjej som väntade tvillingflickor, varav den ena skulle få det namnet. Fast hon fick till slut ett annat vanligare namn, så då tog jag det! Johansson heter hon bara för att jag inte hade mer fantasi när jag hade lagt så mycket tid på hennes förnamn, haha.

Kan du ge oss en Vingar av glas-teaser?
Okej, en liten då: Jag tror att han bar mig genom luften igen. Jag tror att han bar mig över vattnet tillbaka till dalen . Jag tror att han fortfarande grät när han la mig ner på mage i min säng. Jag tror att han var glad över att jag fortfarande levde, men samtidigt rädd för att jag fortfarande kunde dö.
Jag hade aldrig varit så nära att dö, eller så villig att dö förut.
Vill du berätta något om det du skriver på nu?
Det är en cyber/steam/bio punk-story med massor av romantik (såklart). I ett Sverige där vi lever bland androider, ångmaskiner, luftskepp och förtryck.

Om du vore en bok, vilken vore du och varför?
Åh, vilken svår fråga! ”Skuggan över stenbänken” kanske. Beskrivande, lite hemlighetsfull och lagom tjock för de flesta. (haha)

Favoritförfattare?
Robin Hobb, Jean M Auel, JK Rowling och Guy Gavriel Kay

Favoritbok?
Älskar serien om Grottbjörnens folk! (Men läs inte den sista boken)
Älskar även serierna: Fjärrskådarna, Harry Potter och Fionavars vävnad.

Och så en konstig fråga, men vad är egentligen grejen med dig och Nordman? :)
Upptäckte dem när jag gick i fjärde klass och sedan dess är jag fast! Deras texter, musiken, Håkans röst – what not to like liksom? Py Bäckman som skrivit de flesta av deras texter är Sveriges bästa låtskrivare anser jag. När jag skriver eller redigerar någon av böckerna i Halvblodsserien lyssnar jag på Nordman hela tiden (förutom när jag just redigerar eller skriver, då kan jag inte koncentrera mig för det slutar med att jag sjunger med!). En låt som speciellt speglar alla känslor i hela serien, är min absoluta favoritlåt ”Som livet och döden”.

 

Hur hittar du tiden att skriva med små barn?
Jag lägger mina barn kl 20, sedan går jag och plockar lite här hemma och sätter mig och skriver från kl 21-23 ungefär. Skippar man tevetittande så hinner man med mycket! När jag kommit in i storyn skriver jag ca 4000 ord på de timmarna, det är runt 10 sidor.

Har du något jobb eller är du heltids mamma/författare? 
I vanliga fall studerar jag heltid, jobbar 25% och skriver ungefär 8-10 timmar per vecka. Men nu ska jag ha barn i oktober och är sjukskriven från mitt ordinarie arbete som jag är tjänstledig från när jag pluggar (nattjänst på 80%) pga svår foglossning som gör att jag går på kryckor.

Skriver du direkt på datorn eller har du med dig en antecknings bok som du kan skriva ner idéer?
Jag skriver hela storyn i datorn, men många scener hamnar i anteckningsblocket när jag är ute och har tråkigt eller bara kommer på någonting som jag måste skriva ner. Jag delar upp det i olika sektioner som heter: “Karaktärer”:där jag skriver ner vad alla heter, ser ut, talar och vad de har för bakgrund, “dialoger”: där jag skriver ner dialoger som jag bara kommer på så där, som jag sen stoppar in i datorn när det passar, “övrigt”: vilket kan vara som i den här nya boken där jag har skapat en alternativ värld och det är en massa småsaker som jag måste tänka på, “fakta”: researchsaker, “Glöm ej”: det är sånt jag ska komma ihåg sen när jag redigerar, t.ex. att ändra något en person har gjort eller ser ut eller att stryka någonting helt, “aktuellt”: detta är en del som ändras hela tiden. Det börjar oftast med ett par punkter: först gör dom det, sen flyr dom dit, sedan kommer de dit … och sedan fylls det på med fler punkter, som vad de gjorde där och där, vem som sa vad då och då, mer detaljerat helt enkelt. Den nya boken har jag klar från början till slut just nu, men det kommer alltid till nya saker och små sidospår hela tiden. Det är ganska intressant. =)

Skulle inte klara mig utan mitt anteckningsblock säger jag bara!

Tack för intressanta frågor!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Frågor från bokcirkeln

 1. Alltid lika intressant att få mer insikt i en författares liv! Älskar också namnet Avaline. Förresten, hur ska det uttalas? Det har jag funderat på många gånger, jag vill gärna uttala e:et på slutet, men det kanske är fel?

  Skugganböckerna är en av mina favoritserier faktiskt, sitter och tittar på filmatiseringen just nu.

 2. Fia Filur skriver:

  Kul att läsa dina svar! Och din nya bokidé verkar superhäftig! Ser fram emot Vingar av glas :)

 3. Malin Apelqvist skriver:

  Kul att få så detaljerad beskrivning på ditt skrivande. Det är mycket jobb för att få ihop en bok!

 4. nathaliesjogren skriver:

  Ja, det är verkligen intressant att få veta mer hur andra gör när de skriver. Då inser man själv att man kanske inte är så knasig ändå som skriver lite här och där i sin historia. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s