Härmapa härmapa (?)

I nästan varje recension jag läser ser jag ordet Twilight dyka upp i kursivt i texten. ”Bättre än Twilight” enligt många, ”för mycket likheter med Twilight” enligt andra.

Visste jag att det skulle bli så här när jag började skriva boken? Nej.
När jag började skriva Halvblod fanns inte ens den här hypen kring Twilight och vampyrer i Sverige. Såg första filmen på hyr-dvd ganska långt efter den kom ut faktiskt. Anade aldrig vad som skulle ske. För sedan kom den, HYPEN.

Hade jag fått idén till Halvblod idag hade jag aldrig skrivit den, då hade jag valt någonting helt annat. Men när ens baby redan är skriven måste man ta hand om den, eller hur? Dessutom väntade jag ju inte bara en, utan trillingar.

Och alla dessa likheter, är de medvetna för att passa in boken i ett format som är populärt just nu? Eller har jag blivit påverkad omedvetet?

Jag skulle vilja säga till alla som läser boken att Halvblod kom till i mitt huvud långt innan jag ens fick Twilight i min hand. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det är som har gjort att det ändå finns saker som stämmer så väl överens: skönheten, pengarna, lyxiga prylar …
I mitt huvud är det så jag alltid har sett vampyrer. Överklass och rika för att de kan. Om man är oövervinnerlig och odödlig, varför nöja sig med att befinna sig på samhällets botten? Lyxiga prylar för att det hör ihop med utvecklingen, och de är en ras som ständigt måste skydda sin identitet. Skönheten – inte för skönhetens skull, utan lockande på ett sätt för människor som helt enkelt gör att vi ser dem som attraktiva. Jag beskriver även skönheten som en mask för att locka människor till sig, sedan sker ju förvandlingen som visar det riktiga monstret där bakom: ansiktet som förvrids, tänderna som växer och ögonen som vidgas. Allt annat än vackert, men deras riktiga natur.
Jag tror faktiskt att inspirationen kommer mer från Anne Rice, än från Stephenie Meyer, eftersom jag i alla fall hade sett ”En vampyrs bekännelse” många år innan jag började dikta ihop storyn till Halvblod.

Men det är jobbigt att upptäcka sådana här likheter, det är det. En väsentlig likhet knäckte mig nästan när jag upptäckte det, och jag kände faktiskt att Stephenie hade stulit min idé och visste inte hur jag skulle gå vidare =)
Faktum är att jag när jag redigerade storyn ibland kände mig tvungen att göra vissa saker tvärtemot, bara för att jag inte ville ha en liknelse. Men det fungerade till slut inte i längden.  Jag har funderat en massa under alla omgångar av redigering och mycket har blivit ändrat och mycket ska ändras. Det är jobbigt att behöva ändra på en story man haft från början, bara för att upptäcka att det redan står skrivet i någon annans bok. Skitjobbigt är det. Men vem vill bli kallad en härmapa?
Jag har faktiskt helt slutat läsa vampyrböcker för att jag med rent samvete ska kunna säga att ”nej, det där har jag inte ens läst.” Som med liknelsen med Eragon. Eller en annan som tyckte att jag tagit saker från Vampire Academy. Inte läst något utav dem faktiskt.

Jag vill kunna visa upp någonting jag står för, likheter eller ej.  Och jag tror att jag kan göra det bra. ”Omfamna likheterna istället”, var det en läsare som sa till mig efter att ha läst kritik på någons blogg. ”Tänk på att de i alla fall diskuterar dig som en författare, bara det!”
Nja, jag har nog en bit kvar innan jag kan se det som något positivt. Tills dess: en stor KRAM till er alla som förgyller mina dagar med alla era snälla mail!

Det här inlägget postades i Recensioner. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Härmapa härmapa (?)

 1. Johanna skriver:

  Jag har slukat alla dessa böcker och alla har sin charm. Så även din! (o längtar till nästa) Tycker inte att de är lika.. Skulle vilja säga en vampyr är alltid en vampyr men inte ens så är det längre utan alla dessa böcker grenar ut sig åt alla håll från ”orginalet! Så du ska vara stolt över dina böcker med de underbara karaktärerna o stilen du skriver med!!!!! Stå på dig / Johanna

 2. Sandra skriver:

  Ska man börja leta igenom alla vampyrhistorier så hittar man likheter överallt. Det går inte att undgå. Det är många vampyrböcker/serier/filmer ute nu och då letar de hängivna fansen efter brister och liknelser.

  Jag kan erkänna att jag var väldigt tveksam när jag först fick hem boken. Men efter några kapitel var jag fast i historien och hade svårt att släppa ifrån mig boken. Jag älskar den! Väntar spänt på andra delen.

 3. Angela skriver:

  Det där känner jag igen. Nu har inte jag gett ut någon bok, men jag har ändock haft min berättelse hos några förlag som kikat på den. De avslog den dock och skrev att de inte var intresserade av en sådan story. Faktum är att min story också är väldigt lik Twilight… Visserligen hade jag efter alla nej från bokförlagen lagt min berättelse på is, men när jag fick läsa och se Twilight så kände jag oxå ”Shit! Varför har vi skrivit så lika…??? Nu kan jag ju inte fortsätta på min berättelse eftersom den är så lik Twilight…! Det går ju inte…” Jag började skriva på min berättelse år 2000 och skickade in den för ett antal år sedan – skulle tro att det var år 2005-2006 någonstans, minns inte exakta året. Hursom så skickade jag in min berättelse för påseende innan Twilight-hysterin, jag också.
  Nu gillar jag Twilight iof ändå. :) Och jag hat tänkt läsa dina böcker också. :)

  Ja, det är nog bara att gilla läget. För min del så kommer jag nog inte längre med min berättelse, det är ju så många andra som har skrivit liknande. Dessutom så har jag så många saker (som jag skrivit senare) nedskrivna på olika ställen så det skulle ta sin tid att få ihop allt på ett vettigt sätt.
  Och nu har jag så mycket annat så…

  Ja, ville bara säga att jag förstår din känsla – inte så kul när man upptäcker att andra har skrivit väldigt lika berättelser…

 4. Josefine Werner skriver:

  Jag har läst twilight och resten av den serien. Jag älskar dom! Trodde aldrig att jag skulle fastna för en bok som jag har fastnat i dem (med tanke på att jag inte ens gillar att läsa böcker, haha!) Men sen en dag gick jag runt i bok affären och fick syn på Halvblod och den fångade genast mitt intresse. Sen blev jag fast, jag kunde bara inte sluta läsa. Och jag måste erkänna en sak och det är att DIN bok är den bästa bok jag nånsin har läst. Och ja, jag tycker att du kan kalla dig för författare för du är en jäkligt bra sådan :) och räkna med att jag kommer vara den första i bokaffären när andra boken släpps!

  bästa bok jag nånsin läst! Jag vet vem som kommer vara i bokaffären när öppnar när andra boken släppts- jag :).

 5. Elinas bokliv skriver:

  Haft en jobbig dag? :) Inlägget påminner om mina attack-skrivningar i min dagbok.. :)

  Då det var jag som skrev om likheten med Eragon, måste jag faktiskt erkänna att det var lite skönt att höra att du inte läst den. :) Jag vet inte varför egentligen, men jag tror det är som du skrev.. du kan inte härma dem om du inte läst dem.. :) Så även om det var lika, så är det ändå du som har kommit på det i din egen bok! :)

  Så, som Johanna sa, va stolt över din bok. Jag kommer läsa nästa så fort jag får chansen! :)

  Mvh Elina

 6. Elin Emilsson skriver:

  Jag tycker inte du ska ta åt dig när de säger att någon är like din bok, för precis som det finns likadana människor (t.ex. tvillingar) så är det bara det ytliga som är lika, det inre är helt olikt. Även fast jag inte har läst din bok så ska det inte spela någon roll för det finns inte en enda bok som är lik någon annan även om det finns vissa likheter för du skriver det med andra ord, med andra avsikter.

  Så stå på dig :)

 7. Nina skriver:

  *Styrkekramar* Till en fantastisk författare!

  Alla hämtar vi inspiration från något.
  Inspiration till livet till exempel…
  Det kan vara en bok, en låt, en saga, en film, en katt som sitter i grannens fönster..
  Inte ska man som författare känna att man inte ens ska kunna läsa tidningen utan att då ha plagierat en berättelse?

  Ska vi behöva leva i en helt steril miljö och låsa oss ute omgivningen för att kunna känna gott samvete till att ”Jag har då hittat på min berättelse helt själv, utan någon som helst påverkan”

  Lika mycket som alla människor tänker och tycker olika, lika mycket tänker vi lika.
  Tänk själva.
  Hur många dagböcker i världen handlar inte om kärleken?
  Och hur många tror ni inte har skrivit exakt samma sak, utan att ens veta om varandra…?
  Känner ni igen den här:
  ”Tycker han ens om mig?”
  Eller den här:
  ”Om jag bara vågade gå fram till honom”
  Eller kanske till och med den här:
  ”Han kysste mig! Åh, så underbart… Jag är bara så lycklig”
  Just det.. Precis!

  Keep on being inspired by the world!

 8. Pernilla Almqvists skriver:

  Jag har läst massor av böcker (dock inte Halvblod ännu måste jag erkänna – den står högst på ”att köpa” listan!!) och det kryllar av likheter i alla genrer! Bry dig inte om det!! det är ju så att bra idéer är bra idéer oavsett vem (eller hur många!) som får dom…

  Kämpa på!!

  Mvh Pernilla (bokmal ;) )

 9. Annie skriver:

  I början när jag läste din bok så tyckte jag att det var många likheter med Twilight, men ju längre jag kom i boken ju mer gillade jag den för skillnaderna och likheterna. Så länge det är en bra story så gillar jag det, även fast det skulle likna något annat jag redan har läst. Både du och Stephanie Meyer har skrivit en varsin otroligt bra story och både Halvblod och Twilight trilogin är favoriter i min bokhylla!
  Ser fram emot resten av böckerna! :)

 10. emanuelalmroth skriver:

  Samma idéer kan uppstå på olika platser oberoende av varandra. Uppfinningar och upptäckter har gjort på helt olika platser i världen samtidigt T.ex. dammsugaren. Thomas Edison sa att han trodde att alla idéer finns i typ andevärlden och att den som är lyhörd snappar upp dem. Han sa att om jag inte upptäckt de uppfinningar jag kommit på, hade någon annan gjort det senare. Jag tror det här fallet gäller även dig, du har uppsnappat något som är i enlighet med tidsandan och på något sätt känt på dig vad som kommer bli populärt. Jag tror ingalunda du har härmat eller snott något, du var bara lite senare än Meyer.

 11. Johan Lindback skriver:

  Att jämföra all fantasy med ”Sagan om ringen” och all vampyrlitteratur med ”Twilight” är rena självmålet, för det gör bara att den som skriver visar vilken dålig koll han/hon har på de genrerna. Det är synd om dem att de känner att de måste visa upp sina tillkortakommanden för hela världen.

  Med andra ord: Det där är inget att bry sig om. Problemet ligger hos dem, inte hos dig.

 12. Maria skriver:

  Jag håller med alla ovanstående! Jag gillar Twilight och annan vampyrlitteratur/film (Sookie-böckerna, Vampire Diaries mfl) och som sagt någon gång har någon kommit på idén med vampyren och att de lever på blod. Ska vi då jämföra alla dessa med Dracula? Man kan väl knappt skriva en bok idag utan att någon kommer att jämföra dem med föregående inom genren eller andra genres. Till slut kommer ingen våga sig på att skriva längre.

  Någonstans får man väl se det som en komplimang, alla dessa författare är ju suveräna, så även du! :)

  Fö så ska jag snart läsa om boken, jag sträckläste ju så fort jag bara kunde och känner att jag måste nog dyka ner i den igen. :) Och få användning av det fina bokmärket jag vann på fejjan. :)

  Ta inte åt dig!

 13. Malin Apelqvist skriver:

  Tycker det är konstigt resonemang att bara för att en person var först finns det inte plats för efterkommande. Det är nästan som att säga att man inte får skriva om olycklig kärlek för det är redan så många som gjort det förut. Jag har inga problem med likheterna, för mig skulle gärna vampyrernas ”förutsättningar” (eller vad man ska kalla det) vara detsamma i alla böcker inom genren så länge storyn skiljer sig åt. Känns ju krystat att behöva hitta på olikheter ”bara för att”… Om man nu störs sig på det ska man nog inte läsa fler vampyrböcker för det är lite i deras natur att vara snygga, sky solljus och dricka blod oavsett vem det är som sitter bakom tangentbordet :)

 14. Anna skriver:

  Nu har jag inte hunnit läsa Halvblod än men den står i min bokhylla.
  Men, detta med att böcker jämförs har alltid förekommit och kommer nog alltid förekomma. Kan säga att det verkar vara mer regel än undantag att många fantasyböcker jämförs med just Twilight – för det är en bok som är så välbekant för många. Innehåller boken vampyrer – Twilight! Innehåller boken kärlek – Twilight! Innehåller boken en avundsjuk karaktär av en annan sort – Twilight! osv. Så, försök att inte ta åt dig av de liknelser som görs med din bok jämfört med andra. Jag är helt säker på att Halvblod inte är skriven med tanke att likna en annan bok, ska man skriva en bok så vill man väl ändå inte göra ett plagiat?! Men att skriva en bok som inte liknar någon annan bok måste vara oerhört svårt, om ens möjligt?

 15. malinthewriter skriver:

  Egentligen är det lite märkligt att det jämförs så starkt med andra, men det är väl för att genren ännu är relativt liten. Jag menar, hur många romaner med vanliga människor påminner inte om varandra? Ska man börja göra jättemärkliga människor bara för att de inte ska påminna om någon annan? Äh! Så fungerar ju inte världen för oss vanliga dödliga heller.

 16. Ping: Om att bli jämförd med andra | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 17. Jenny skriver:

  Lånade boken som e-bok på ipaden via biblioteket då jag befinner mig i Thailand och fick slut på litteratur. Jag brukar låna böcker och testläsa några kapitel och se om jag fastnar. Hade läst Twilight tidigare och tycker om storyn men inte Stephenie Meyers språkbruk, det kändes alldeles för ‘billigt’ om du förstår vad jag menar. Vilken underbar känsla jag fick när jag började läsa din bok. Levande, varierande språk, härliga karaktärer man känner för på en gång. Du ska vara väldigt stolt över din skapelse, den är långt bättre än övriga. Det skulle inte förvåna mig om den blir översatt på ett antal andra språk. Jag sträckläste boken, vid middagen, lät bli att sova och sträckläste natten igenom. Det är en fasa att inse att den är slut, men härligt att veta att det blir en fortsättning. Jag kommer försöka läsa dina övriga alster också. Jag är säkerligen också äldre än din övriga publik med mina 40 år, men tyckte den passade mig utmärkt. Bra gjort!

 18. Ping: Ett steg på vägen? « Johan Lindback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s